Skip to main content

Varför behöver vi AV teknik när vi har Zoom?

Vi får ofta frågan varför AV teknik behövs när olika tjänster av videokonferenser finns, så som det omåttligt populära Zoom, Skype, Facebooks Facetime och Microsofts Teams. Men vi skulle vilja vända på denna fråga; vi påstår att användandet av olika online former av videokonferenser är ett tecken på att modern AV-teknik behövs mer än någonsin!

Tack vare dessa plattformar har vi kunnat hålla kontakt (och hålla i möten) med kollegor, kunder och vänner världen över. Men explosionen av videomöten har också visat vilka brister som finns inom teknologin; framförallt problem med ljudkvalité och video-livets avsaknad av kroppsspråk.

När vi håller vanliga, traditionella möten är alla deltagare vanligtvis i samma rum. Vi kan enkelt se (och höra) vem det är som pratar vid ett visst tillfälle, och om en presentation visas kan vi fortfarande se presentatörens kroppsspråk. Och det är här problemen med videokonferenser kommer in – det är svårt för oss att dela upp olika röster när de kommer från en och samma högtalare. Detta är av flera anledningar: Kvalitén blir sämre över internet, användandet av dålig mikrofon och/eller dålig högtalare men framförallt för att alla röster kommer från ett och samma ställe. Inte bara att mötesdeltagare råkar prata över varandra (vi vet, det händer hela tiden), men också diverse bakgrundsljud som kommer med deltagarnas mikrofoner, eller eko från de rum de befinner sig i.

Så vad är lösningen? Lösningen är såklart bra AV teknik! Allt från att kunna erbjuda bättre högtalare, hörsnäckor och mikrofoner, till att kunna sätta upp kameror med bra kvalitét. För vi måste helt enkelt erkänna att en laptops kamera och ljud inte är tillräckligt för att bekvämt kunna genomföra möten på långväga distans.

Technostress – Stress över teknologi (Japp, det är på riktigt!)

Termen technostress har funnits ända sedan 80-talet, och aldrig har det känts så aktuellt som nu. Det är smartphones och laptops, headsets och wifi-koder tillsammans med trådlösa skrivare och VPN-inloggningar. Det är helt enkelt väldigt mycket teknologi vi måste lära oss och anpassa oss efter. Samtidigt visar även forskning att både den dåliga ljudkvalitén vid olika onlinekonferenser, och att behöva fokusera på flera ansikten samtidigt i en videokonferens är rejält utmattande. Och det kanske inte är så konstigt, när vi är vana vid att fokusera på den som pratar i ett rum, utan störande ekon och bakgrundsljud från flera olika håll.

Så vad gör vi åt den stress som kommer med teknologin? För personalens välbefinnande är det viktigt att teknologin kommer med effektiva processer och enkelhet. Det ska inte vara en kamp att få igång tekniken varje dag, samtidigt som systemen också måste vara så pass enkla att man inte behöver be om hjälp hela tiden. Tekniken ska helt enkelt finnas till för att förenkla och effektivisera arbetet för medarbetarna.

Få ett kostnadsfritt förslag för din verksamhet.

Till offertformulär

Har du frågor eller funderingar gällande våra lösningar?

Kontakta oss