Skip to main content

Vad är AV teknik?

Audiovisuell teknik (AV) är elektroniska medier som har både ljud och visuella komponenter. Högtalare, mikrofoner, projektorer, tv- och andra bildskärmar är bara några av de medier som ingår i fältet. AV teknik har använts på både skolor och arbetsplatser i årtionden, men oftast i form av högtalarsystem och en TV som visar upp kortare utbildningsfilmer och presentationer. Idag använder vi oss dagligen av datorer, projektorer och andra smart media både på arbetet, i skolan och i hemmet.

Teknik som kompletterar och upphöjer våra liv

AV teknik kanske inte är det vanligaste ämnet ni diskuterar runt middagsbordet, men på den moderna arbetsplatsen är den en viktig del för att kunna arbeta produktivt. Både konferenser och möten har flyttat in i den digitala tidsåldern med full kraft. Och med tillkomsten av personlig teknik som surfplattor, laptops och smartphones kan ni, genom att använda er av ljud och bild, utföra möten som sträcker sig utöver geografiska platser och tidszoner. AV teknik är helt enkelt teknik som har utvecklas för att komplettera hur moderna anställda kommunicerar och arbetar.

Varför behöver vi AV-teknik när vi har Zoom, Teams och Skype?

Det är inte helt ovanligt att man tänker på AV-teknik som något som inte längre behövs nu när vi har Zoom, Teams och Skype direkt i våra mobiler och laptops. Men vi tycker helt tvärtom, välfungerande AV teknik behövs nu mer än någonsin.

Explosionen av olika former av videomöten har varit riktiga livräddare det senaste året, samtidigt har vi också alla lärt känna olika teknologiska problem: problem med ljudkvalité, hackande bilder, svårigheter att dela dokument och information bara för att nämna några. Vi måste alla erkänna att en laptops kamera, ljud och mikrofon inte håller tillräcklig kvalitet för att kunna genomföra smärtfria möten på långväga distans. Där kommer AV-tekniken in, och kan hjälpa till att förbättra möten med dåliga högtalare, mikrofoner som fångar upp diverse bakgrundsljud och suddiga webbkameror.

AV teknik är mer än bara skärmar

Videokonferens, ljudkonferens, webbkonferens, datakonferenser – det finns många olika former av konferenser som alla bygger på fungerande AV teknik. Andra vanliga områden är presentationsrum för produkter och tjänster, auditorier och föreläsningssalar på olika skolor och universitet. Vi på WEIAB har bred erfarenhet av att anpassa AV teknik efter just era förutsättningar – från små mötesrum till rättegångssalar och stora aulor.

De olika delarna inom AV Teknik

Det visuella: Skärmar, displayer och Projektorer
Stora LED displayer, skärmar som kan visa högkvalitativa bilder dygnet runt eller projektor och duk? Vi har många olika visuella lösningar som kan anpassas efter era krav och behov.

Kameror
Från kameror med full HD, system med flera kameror i olika vinklar, AI-styra kameror med autozoom till USB-kameror som är både av hög kvalité och enkel att använda.

Audio
Ljud, Ljudsystem, Högtalare, hörlurar, hörslingor, mikrofoner, trådlösa mikrofoner så som myggor, bordsmikrofoner

Inget är så frustrerande som ljud som inte är klart och tydligt; att försöka tyda vad personen på andra sidan skärmen säger tar både energi och uppmärksamhet från mötets budskap.

Integrera deltagarnas personliga teknik

Mötesdeltagare interagerar inte bara med audiovisuell teknik genom att sitta och lyssna – de har alla med sig sin egen teknik, som smartphones, surfplattor och laptops, redo att hashtagga, posta och dela. Ju bättre de kan använda sina egna tekniska verktyg, desto bättre kommer era möten att se ut för potentiella deltagare i framtiden. Fungerande wifi, livestreaming och lättillgängliga uttag så deltagarna kan ladda sina telefoner och datorer är viktigt och ofta avgörande för deltagarnas upplevelse.

WEIAB – AV teknik för framtidens mötesplats

Dagens arbetsplats har förvandlats till morgondagens kontor, och med det kommer krav på att interaktiva skärmar, avancerad konferensutrustning och videokommunikation måste fungera sömlöst. En fullständig audiovisuell installation kräver också fysiskt stöd; höjd, bredd och kraft på en viss plats avgör skalan på den AV teknik som behövs, och hur den kan installeras.

Ökandet av AV teknik i livets alla områden ökar även vilka det är som använder sig av tekniken. Att möten blir försenade på grund av dålig uppkoppling, föreläsningar utan fungerande ljud är frustrerande både för arrangören och för deltagarna. Tekniken måste helt enkelt bara fungera.

När allt kommer omkring, vad är audiovisuell teknik om inte ett verktyg för att göra dina möten och konferenser så bra som möjligt? Diskutera era behov, förväntningar och visioner med oss så hjälper vi er med en skräddarsydd audiovisuellt paket just för er.

Få ett kostnadsfritt förslag för din verksamhet.

Till offertformulär

Har du frågor eller funderingar gällande våra lösningar?

Kontakta oss