Skip to main content
WEIAB GUIDE

Ökad säkerhet vid digitala möten och konferenser online

Använd professionella versioner av produkter
Även om ingen AV-tjänst kan garantera ett 100% skydd mot olika sorters hot får du en mer komplett uppsättning säkerhetsverktyg med produktversioner avsedda för företag än versioner för privat bruk. Ta dig tid att gå igenom alternativen i inställningarna för det videokonferenssystem ni använder.

Var kritisk mot gratisprodukter
”If it’s free, you’re probably the product” (om det är gratis är det troligtvis du som är produkten). Kontrollera om företaget som gör programmet ni använder samlar in, säljer eller delar er data för att finansiera användandet av deras ”gratis” programvara.

Brandvägg och andra säkerhetslösningar
Be anställda att granska sin egen hemmiljö för sårbarheter innan de kopplar upp sig till företagets servrar. Sätt en säkerhetspolicy för anti-malware och brandväggar och förse medarbetare med licenser där de behövs. Vi rekommenderar även användande av en VPN klient för att ansluta fjärrarbetare till organisationens interna nätverk. Kom ihåg att när du arbetar hemifrån går trafiken nu via offentliga nätverk!

Tvinga system att ha krypterad trafik
Ta det inte för givet att systemen du använder har kryptering aktiverat som standard. Vissa tjänster krypterar chatt som standard men inte video till exempel.

Starkt lösenords-policy
Ställ gärna även in time-outs (automatisk utloggning efter en tids inaktivitet) och förbjud klistermärken med lösenord skrivna på dem (ja, folk gör fortfarande så!).

Öka säkerheten på dina inloggningar
Att endast använda sig av lösenord har blivit passé i säkerhetsvärlden. Genom att använda Multi-Factor Authentication (MFA), ibland även kallat Two-Factor Authentication (2FA) behöver du inte lita på endast ett lösenord, som är enkelt att både hacka, stjäla, läcka och upprepa. Precis som vi ofta får verifiera våra uppgifter med mobilt BankID när vi betalar med kort på internet eller loggar in på vår internetbank kan du använda appar för att verifiera dina inloggningar till olika tjänster på internet. Välkända och gratis autentiseringsappar är till exempel Authy och Google Authenticator.

Logga ut när enheten inte används
Ett nyfiket barn som av misstag skickar ett mail till chefen eller en kund kan lätt förhindras om man låser/loggar ut från laptopen när man vänder ryggen till den. Det hindrar även att obehöriga kan se känslig information om laptopen används på offentliga platser.

Lämna inte laptopen obevakad
När anställda arbetar hemifrån tar de gärna med sig laptopen till det lokala biblioteket eller caféet för att arbeta. För att förhindra förlust och stöld lämna aldrig laptopen utan uppsikt. Om du lämnar den i bilen, se till att den är väl gömd!

Åtkomst till företagets nätverk och system
Ta reda på om den anställda behöver tillgång till organisationens interna nätverk eller bara åtkomst till molnbaserade tjänster och email. Och fundera gärna en extra gång på om de anställda behöver ha tillgång till känslig information av samma nivå bör beviljas när anställda arbetar utanför arbetsplatsen. Vi rekommenderar att tillgång till företagets interna nätverk endast tillåts från enheter som ägs och kontrolleras av företaget.

Kontrollera din miljö innan du sätter på kameran
En whiteboard bakom dig som har rester av ett tidigare möte är dumt. Se till att allt konfidentiellt eller känsligt material tas bort från kamerans granskning.

Om du måste dela din skärm
Visa endast applikationen som behövs och inte hela skrivbordet på din dator. Till och med en ikon eller namn på en fil på ett skrivbord kan ge bort känslig företagsinformation.

Stoppa aldrig in ett okänt USB-minne i din dator
Detta är en av de vanligaste anledningarna till att folk får oönskade virus i datorerna, och som blixtsnabbt kan ställa till med mycket oreda. Var därmed försiktig med vilka USB du väljer att använda.

Jobba smart och flexibelt utan att resa!

Få ett kostnadsfritt förslag för just er verksamhet.

Säkerhet du inte använder dig av kan inte skydda dig

Det viktiga med alla säkerhetsbestämmelser är att välja en teknik som passar era mål och är lätt att inkludera i era rutiner.

Vi är experter på AV-lösningar för konferens & mötesrum. Vi vet hur viktigt det är att tekniken fungerar och erbjuder effektiva & driftsäkra AV-lösningar, kontakta oss idag för en kostnadsfritt för rådgivning eller en offert.

Människor är mer beroende av teknik idag än någonsin tidigare

Påverkan av COVID -19

När vi drabbas av något oväntat som en pandemi, får vi snabbt ställa om. Den plötsliga ökningen av anställda, studenter, lärare och många andra yrkesverksamma som arbetar hemifrån har gett en enorm ökning i efterfrågan på videokonferenser, samarbetsverktyg online och chattsystem. Redan den 11 mars hade videotrafik under arbetstid i USA och Asien ökat med 200%!

Det finns redan nu många COVID-19 bedrägerier i omlopp. När de anställda flyttas ut från arbetsplatsen och placeras i en mer avslappnande atmosfär tänjer man ofta på de olika säkerhetsregler man vanligtvis följer. När man arbetar hemifrån är det lätt att överväga att klicka på länkar eftersom det inte finns några kollegor som kan se att man tittar på roliga kattvideos eller besöker andra webbsidor under arbetstid.

Liksom marknadsförare letar hackers och cyberbrottslingar efter trender och hur de kan marknadsföra sina bedrägerier. Hackning av olika sorters videkonferenstjänster har vuxit som ett direkt resultat av tillväxten av fysiska möten som ställs in och flera människor som arbetar hemifrån.

Det som skiljer sig nu jämfört med tidigare säkerhetshot är att en helt ny uppsättning teknikanvändare – studenter, lärare, familjemedlemmar, små organisationer och föreningar – använder videokonferenser i större mängd, ofta utan IT eller säkerhetsstöd bakom dem.

Det är viktigt att företag och organisationer förbereder sig och sina anställda på de ökade cybersäkerhetsriskerna som kommer med att folk arbetar hemifrån och möten sker virtuellt. I den här guiden tar vi upp några av de utmaningar företag nu möter när det gäller säkerhet vid möten och konferenser online.

Kontakta oss vid frågor

Har ni funderingar eller frågor kring mötesteknik? Vi på WEIAB hjälper er från start till mål.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.