Skip to main content

Konferensteknik 2023 – Alla trender att hålla koll på

Om det är en sak vi lärt oss från pandemiåren 2020-2022 så är det att vi har lärt oss att anpassa oss snabbt efter en förändrande värld; samtidigt måste vi också våga blicka framåt. Som tur är visar det sig att utmanande tider som dessa även är en utmärkt grogrund för innovation. Här är några av de trender och utmaningar vi väntar oss 2023!

Först och främst: framtiden är virtuell!

Både virtuella- och hybridkonferenser var livräddare under pandemin för såväl skolor, högskolor som företag runt om i världen. I takt med att arrangörer och deltagare blir alltmer vana vid det nya mediet kommer det finna sin naturliga väg in i vårt dagliga liv.

Med detta sagt är det viktigt att notera att konferensteknik är, och kommer fortsätta att vara, grunden i den nya mötesplatsen. Konferenser och andra digitala sammankomster kommer enbart bli mer polerade och engagerande de kommande åren!

Engagera deltagare

Arrangörer inom olika områden har tagit sig an utmaningen att göra sina evenemang till en verklig upplevelse; vingårdar håller virtuella vinprovningar och företag som erbjuder hemleverans av mat gör det möjligt att hålla virtuella luncher. För var det något vi saknade under pandemin var det att dela upplevelser med våra kollegor.

Samtidigt vet vi också att det är svårare att engagera deltagare i en virtuell miljö. För att göra det måste innehållsupplevelsen vara interaktiv med live-frågor och svar, omröstning av olika frågor och inbäddade presentationer med mera.

Produktionslogistik

Liksom världen förändrades över en natt behövde även vi i arbetslivet anpassa oss när personliga konferenser konverterades till virtuella händelser. Hur dessa virtuella händelser utspelar sig har förbättrats omätbart på kort tid, samtidigt saknas det ofta ordentligt stöd och utbildning för de som levererar innehållet. Vi lutar oss på tekniken och att den ska fungera utan att riktigt förstå den; lösningen för detta är både utbildning av personal och en effektiviserad teknisk lösning.

konferensteknik-guide

Ledorden inom konferensteknik

Hybridevenemang – Genom att lägga till virtuella element i traditionella evenemangsstrukturer kan hybridevenemang hållas; små grupper på plats, med en större publik som är med via digitala plattformar.

Utomhusevenemang Det är inte helt otänkbart att vi, när vädret tillåter, flyttar många av våra möten och evenemang utomhus för att göra det möjligt för fler gäster att delta på ett säkert och bekvämt sätt.

Fokus på appar – Appar och interaktiva webbplatser kan skapas så att anhängare kan delta i evenemanget. Det gör evenemang som streamas via olika samtalsplattformar, till exempel Zoom, mer engagerande för de som är med på håll.

Kontaktlös och papperslös teknik – Att minska fysisk kontakt kommer fortsätta vara en viktig del år 2023. Biljetter, nätverks- och registreringsprocesser för konferenser blir mer digitala än någonsin. Olika typer av appar gör det möjligt att digitalisera alla händelseinteraktioner, och minskar behovet av fysisk kontakt så som att lämna över visitkort. Detta kräver såklart ett väl fungerande internet med bra räckvidd, både inomhus och utomhus.

Kvalitet över kvantitet – Tekniken kommer att spela en större roll än någonsin 2023. Det finns dock en risk att det blir för mycket av det goda när det gäller överdriven teknikanvändning. Eventarrangörer måste försöka att inte överväldiga deltagare med teknik och se till att upplevelsen kommer först. Helt enkelt kvalitet över kvantitet; se till att den grundläggande tekniken fungerar felfritt först.

Avancerad teknik enkel – När vi finner oss i alltmer digitala sfärer måste mdarbetare bli mer tekniskt kunniga, samtidigt som de måste vara flexibla och kreativa på ett sätt som de inte har varit tidigare. Teknik som är enkelt att använda är därför viktigare än någonsin.

Några ord på vägen…

Mötes- och evenemangsbranschen har hållt sig stark de senaste åren. Den visade att den är stark, motståndskraftig och anpassningsbar. Vi vet också att allt inte kommer att återgå till hur det har varit förut, och att virtuella och hybridhändelser är här för att stanna. Det ”nya normala” kan lätt bli ett problem om det inte hanteras riktigt internt. Det innebär att ni måste effektivisera processer, lära er nya färdigheter och använda enkla program. Och för att ha en bra utgångspunkt för detta behöver ni en sömlös konferensteknik.

Få ett kostnadsfritt förslag för din verksamhet.

Till offertformulär

Har du frågor eller funderingar gällande våra lösningar?

Kontakta oss